Foeken Makelaardij

Vergelijk aanbiedingen

Favorieten

Het energielabel

Het energielabel

Wat is een energielabel?

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig uw huis is. Het label laat de energieprestatie van de woning zien en maakt duidelijk welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn. De labelklassen voor woningen lopen van A t/m G. Woningen met een A-label zijn het energiezuinigst, woningen met een G-label zijn het minst energiezuinig. Het label geeft ook een overzicht van woningkenmerken, zoals het woningtype, isolatie, beglazing en verwarming. Het energielabel is maximaal 10 jaar geldig. Een door u gekozen erkend deskundige beoordeelt het aangeleverde bewijs en registreert het label in de landelijke database www.ep-online.nl. Voor deze dienst betaalt u enkele tientallen euro’s.

Energie label

Wat zijn de voordelen van een energielabel?

  • Het energielabel kan een gunstig effect hebben op de verkoop- of verhuurprijs van uw woning.
  • Een groener energielabel (bijvoorbeeld A, B of C) kan de verkoop of verhuur van uw huis versnellen.
  • Het afschrift van uw energielabel bevat tips over het energiezuiniger maken van uw huis. Investeren in energiebesparende maatregelen levert meer wooncomfort en een lagere energierekening op.

Heeft u al een energielabel?

Uw energielabel is na de datum van afgifte maximaal 10 jaar geldig. Heeft u uw huis ondertussen energiezuiniger gemaakt? Dan kunt u met een nieuw energielabel de verbetering inzichtelijk maken. Dit is voor de verkoop of verhuur van uw woning echter niet verplicht. Alle geregistreerde energielabels staan vanaf de datum van afgifte officieel geregistreerd op www.ep-online.nl. Controleer voordat u via de webapplicatie een energielabel registreert of er voor 1-1-2015 al een energielabel is geregistreerd op basis van de toen geldende methodiek. Het kan in een enkel geval voorkomen dat een nieuw label ongunstiger uitpakt dan het reeds afgegeven label. Wilt u dat nieuwe label niet, vraag het dan ook niet aan via de webapplicatie en gebruik uw oudere, nog steeds geldige energielabel bij de verkoop (of verhuur) van uw woning. Hiermee bespaart u tevens de kosten voor een nieuw label. Eenmaal geregistreerde labels worden nooit verwijderd uit de database; het meest recente label in www.ep-online.nl geldt als het enige officiële energielabel.

Wilt u weten welk energielabel u krijgt na het doorvoeren van energiebesparende maatregelen?

Heeft u geen nieuw definitief energielabel nodig, maar wilt u weten welk label u zou krijgen nadat u energiebesparende maatregelen heeft doorgevoerd? Doorloop dan alleen de eerste twee stappen in de webapplicatie. Aan het einde van stap twee krijgt u een overzicht van alle kenmerken op uw beeldscherm waarbij ook een indicatie van uw nieuwe label wordt getoond.

Wat is een voorlopig energielabel?

Elke woningeigenaar die nog geen energielabel had, heeft begin 2015 een voorlopig energielabel ontvangen. Het voorlopig energielabel is een inschatting op basis van de gegevens die geregistreerd staan bij het Kadaster, zoals het bouwjaar en het woningtype. Zodra u uw huis gaat verkopen of verhuren, moet u via deze webapplicatie uw definitief energielabel aanvragen.

Kan het voorlopig en definitief energielabel verschillen?

Het komt regelmatig voor dat het voorlopig energielabel en het definitief energielabel verschillen. Het voorlopig label is op basis van de meest voorkomende woningkenmerken samengesteld. Als de kenmerken van uw woning anders zijn, dan wijzigt ook het energielabel. Bijvoorbeeld bij plaatsing van een nieuwe verwarmingsketel, betere isolatie of dubbel glas. Soms valt het definitief label ongunstiger uit dan het voorlopig label. Bijvoorbeeld wanneer er sinds de bouw geen verbeteringen in de woning zijn aangebracht. Controleer daarom of de woningkenmerken juist zijn!

Wat is maatwerkadvies?

Het maatwerkadvies geeft u een nauwkeurig beeld van de energiebesparende maatregelen die u kunt treffen om uw woning te verbeteren. Voor een lagere energierekening, meer comfort in huis en een beter energielabel. Een maatwerkadvies wordt opgesteld door een adviseur van een gecertificeerd maatwerkadviesbureau. Op www.energievergelijk.nl vindt u een overzicht.

Wat zijn de voordelen van maatwerkadvies?

  • De adviseur bezoekt uw woning en voorziet u van deskundig advies.
  • Het maatwerkadvies laat zien hoeveel energie u (of de eventuele koper) kan besparen.
  • De kosten en het rendement van elke energiebesparende maatregel voor uw woning wordt inzichtelijk gemaakt.

Meer weten over het energielabel?

Neem gerust contact met ons op om te adviseren over het aanvragen van een energielabel.

Bron: https://www.energielabelvoorwoningen.nl/

Gerelateerde berichten

Gelukkig nieuw jaar! Veranderingen op een rij…

WAT VERANDERT ER VOOR U IN 2023? Het jaar 2023 staat voor de deur en ook in de woningmarkt...

Lees verder

Waardeverklaring

Waarom geen waardeverklaring? Register-Taxateurs ontvangen regelmatig verzoeken om een...

Lees verder

Prijsstijging koopwoningen vlakt af

Bestaande koopwoningen waren in oktober 7,8% duurder dan een jaar eerder. Een maand eerder bedroeg...

Lees verder