Foeken Makelaardij

Vergelijk aanbiedingen

Favorieten

Huizenprijzen blijven maar stijgen in de regio

Huizenprijzen blijven maar stijgen in de regio

De huizenprijzen zijn in Soest, Amersfoort en omgeving de laatste drie maanden van 2020 tot astronomische hoogte gestegen. Voor het eerst kostte een koophuis in de regio gemiddeld meer dan 400.000 euro. Voor een huurhuis moest in de stad per maand bijna 14 euro per vierkante meter worden neergeteld.

Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van verkoopmakelaarskoepel NVM en verhuurdersplatform Pararius, die donderdag openbaar zijn gemaakt. Een koophuis ging in Amersfoort, Soest, Leusden, Bunschoten, Nijkerk en Woudenberg van september tot en met december voor gemiddeld 407.000 euro van de hand. Dat is dik een halve ton meer dan in dezelfde maanden in 2019, en ook nog eens een halve ton meer dan het landelijk gemiddelde.

De gemiddelde verkoopprijs is door het NVM berekend op basis van het totaal aantal verkochte woningen in die periode: in en rond Amersfoort zijn dat er 850. 523 van deze woningen, ruim 60 procent, werden boven de vraagprijs verkocht. Volgens makelaar Robert van Oossanen, voorzitter van de regionale afdeling van NVM, illustreert dit goed hoe ongelofelijk overspannen de huizenmarkt in de regio is. ,,Huizen staan een paar dagen te koop en er is al een overeenkomst gesloten.”

Volgens Van Oossanen is de situatie in en rond Amersfoort vooral het gevolg van de nog veel ‘absurdere’ taferelen in onder meer Amsterdam. ,,Wie daar een woning verkoopt, heeft enorm veel overwaarde, waarmee ze in Amersfoort makkelijk 10 procent boven de prijs kunnen gaan zitten. Dat stuwt de markt in ongezonde richting op. Het leidt ertoe dat ik als makelaar vaak 25 tot dertig mensen moet teleurstellen, en dat zelfs starters voor onder de 3 ton nauwelijks nog kans maken.”

Thuiswerken

De coronacrisis helpt ook niet bepaald. ,,Mensen zijn gewend geraakt aan thuiswerken en willen daar hun woning op aanpassen. Men is dus bereid meer te investeren in het huis, omdat ze er veel vaker zijn. En omdat werknemers minder naar kantoor gaan, is ook de afstand tot dat kantoor minder bepalend. Het gevolg daarvan is, wederom, dat Nederlanders vanuit de westelijke provincies het groene maar toch centraal gelegen midden van het land opzoeken.”

De situatie is niet alleen nijpend op de koopmarkt: ook de huursector vertoont nog altijd sterke gelijkenissen met een snelkookpan. Een vierkante meter huis kostte in de stad Amersfoort per maand in het laatste kwartaal van vorig jaar gemiddeld 13,93 euro, blijkt uit cijfers van Pararius. Dat is dan wel minder dan het recordbedrag van het derde kwartaal, toen maandelijks 14,47 euro moest worden neergeteld, maar wel fors meer dan de laatste drie maanden van 2019, toen het gemiddelde op 13,25 euro uitkwam.

Bouwen

Jasper Groot, directeur van Pararius, stelde vorig jaar in het AD al dat ook deze megabedragen het gevolg zijn van de trek vanuit het westen. Volgens hem is er maar één oplossing voor het probleem: bijbouwen, en snel. Makelaar Van Oossanen onderschrijft die oproep. ,,Er móet meer aanbod komen. En niet alleen in het goedkopere-, maar juist in het middensegment. En dan ook niet alleen appartementen, maar juist woningen met een tuin.”

Dat laatste woningtype kan namelijk helpen bij de doorstroming. ,,Er zitten nu zo veel regiogenoten in een huis dat eigenlijk te groot voor ze is. Bijvoorbeeld omdat de kinderen uit huis zijn. Die mensen willen wel weg, maar er is, anders dan een appartement, nauwelijks een alternatief.” Amersfoort en de omliggende gemeenten hebben wat dat betreft nog veel werk te verzetten, aldus de NVM-voorzitter.

Bron: https://www.ad.nl/amersfoort/huizenprijzen-blijven-maar-stijgen-in-amersfoort-je-betaalt-nu-voor-het-eerst-gemiddeld-vier-ton-voor-een-huis~af537978/

Gerelateerde berichten

Belangrijkste wijzigingen woningmarkt 2022

Graag brengen wij u aan het begin van het jaar op de hoogte van weer een aantal wijzigingen op de...

Lees verder

Prijsstijging koopwoningen evenaart in november 21 jaar oud record

Bestaande koopwoningen waren in november 20,1 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar...

Lees verder

Prinsjesdag 2021

Verduurzaming Het kabinet trekt 6,8 miljard uit voor verduurzaming. Een gedeelte daarvan wordt...

Lees verder