Foeken Makelaardij

Vergelijk aanbiedingen

Favorieten

Verplichting rookmelder elke etage

Verplichting rookmelder elke etage

Rookmelderverplichting vanaf 1 juli 2022

Voor nieuwbouw geldt al sinds 2003 dat op iedere verdieping waar gewoond wordt een rookmelder moet hangen. Vanaf 1 juli 2022 is het ook voor bestaande huizen verplicht in Nederland om een rookmelder te hebben op elke woonverdieping in je huis en in besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt. Hiervoor wordt het Bouwbesluit aangepast en wordt het dus wettelijk verplicht om hieraan te voldoen. Ook als je in een huurhuis woont.

Wat betekent dit voor mij?

Heb je al werkende rookmelders hangen of elke verdieping? Dan heeft deze wetswijziging geen gevolgen voor jou. Heb je nog géén rookmelders, hou er dan rekening mee dat op iedere bouwlaag een goedgekeurde brandmelder moet komen te hangen. Een zolder die niet als verblijfsruimte dient, hoeft geen rookmelder te hebben hangen. Als jouw besloten gang op de begane grond een vluchtroute is voor een verdieping erboven, dan moet je daar ook een werkende rookmelder ophangen.

Wat staat er in de wet?

De wet schrijft niet voor welke brandmelder je moet monteren. Voor bestaande bouw zijn rookmelders op batterijen al voldoende. Ook geldt de koppeling niet van rookmelders zoals in de nieuwbouw.

In de wet staat dat de verplichting gaat gelden voor bouwlagen met een verblijfsruimte of met een besloten ruimte waar een vluchtroute doorheen loopt tussen de uitgang van een verblijfsruimte en de uitgang van de woonfunctie. Het komt erop neer dat er op elke verdieping een rookmelder moet worden geplaatst.

Waar moet ik op letten als ik rookmelders ga kopen?

Je hoeft volgens de wet nergens aan te voldoen met betrekking tot de specificaties van de rookmelder. De melders moeten wel voldoen aan de NEN-14604 en een CE keurmerk hebben.

Gecertifieerde rookmelders zijn bij ons te verkrijgen.

 

 

Gerelateerde berichten

Prijsstijging koopwoningen vlakt af

Bestaande koopwoningen waren in oktober 7,8% duurder dan een jaar eerder. Een maand eerder bedroeg...

Lees verder

NHG hypotheek omhoog in 2023

Grens NHG hypotheek in 2023 omhoog naar 405.000 euro De grens voor een hypotheek met Nationale...

Lees verder

Maatregelen Prinsjesdag

  Op 20 september 2022 was het weer Prinsjesdag. Het kabinet heeft...

Lees verder