Foeken Makelaardij

Vergelijk aanbiedingen

Favorieten

Wat iedereen zou moeten weten over het nieuwe taxatiemodel per 1 oktober 2021

Wat iedereen zou moeten weten over het nieuwe taxatiemodel per 1 oktober 2021

Vanaf oktober 2021 gaan we met het nieuwe model taxatierapport werken. De taxatiebranche en geldverstrekkers willen hiermee de kwaliteit van de taxatierapporten verhogen en de leesbaarheid voor de consument verbeteren. Op sommige onderdelen wordt het rapport dus uitgebreider en ook komen er extra onderdelen bij. Naast het hoofdstuk over verduurzaming en een uitgebreide bouwkundige opnamestaat komt er bijvoorbeeld ook meer aandacht voor de onderbouwing van de marktwaarde. De afzonderlijke modellen ‘transactie woonruimte individueel’ en ‘bijzonder beheer’ komen te vervallen, deze taxaties kunnen straks ook uitgewerkt worden in het nieuwe model van 2021.

Wat betekent dit voor de taxateur?

De introductie van het nieuwe model betekent dat alle taxateurs een scholingstraject moeten doorlopen om onder andere de kennis over duurzaamheid te verbreden en om de gevraagde onderhoudssituaties en gebreken te kunnen herkennen en benoemen.  Het bijbehorende examen moet met een ruime voldoende worden afgesloten. 

Wat betekent dit voor de consument?

De consument ervaart met name een betere leesbaarheid, het hele taxatierapport is herschreven in jip-en-janneke-taal en het normblad wat nu nog een bijlage is, is verweven in het nieuwe rapport, bij iedere vraag staat dus een korte uitleg. Ook krijgt de consument meer inzicht in de bijkomende kosten op het gebied van verduurzaming, herstel van onderhoudsachterstand, eventuele funderingsproblemen en overige bouwkundige gebreken van de woning.

Wat betekent dit voor de tussenpersoon?

Voor tussenpersonen verandert er niet veel maar wel kan de indicatie van de bijkomende kosten voor bijvoorbeeld verduurzaming ook voor een tussenpersoon interessant zijn. Zo kan er bij het verstrekken van de hypotheek nagegaan worden welke investeringen eventueel nog interessant zijn. Tussenpersonen zullen wel vaker taxatierapporten moeten aanvragen, want bij het oversluiten of aanpassen van een hypotheek moet vanaf oktober 2021 ook altijd een nieuw taxatierapport worden overhandigd.

Bron: Taxapi

Gerelateerde berichten

Gelukkig nieuw jaar! Veranderingen op een rij…

WAT VERANDERT ER VOOR U IN 2023? Het jaar 2023 staat voor de deur en ook in de woningmarkt...

Lees verder

Waardeverklaring

Waarom geen waardeverklaring? Register-Taxateurs ontvangen regelmatig verzoeken om een...

Lees verder

Prijsstijging koopwoningen vlakt af

Bestaande koopwoningen waren in oktober 7,8% duurder dan een jaar eerder. Een maand eerder bedroeg...

Lees verder