Foeken Makelaardij

Vergelijk aanbiedingen

Favorieten

Wat veranderd er in 2019

Wat veranderd er in 2019

Naast dat Foeken Makelaardij in 2019 nieuw is in de regionale markt van Soest zijn er ook nog veranderingen die voor de consument merkbaar zijn.

Economie gaat groeien

De economie gaat in 2019 naar verwachting met 2,6 procent groeien. Dat wil je natuurlijk ook terugzien in jouw eigen bestedingsruimte. Gemiddeld krijgen we volgend jaar 1,5 procent meer te besteden. Vooral werkenden gaan er flink op vooruit en mensen met een uitkering iets minder. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je vanaf 1 januari een dikkere portemonnee krijgt, maar gemiddeld over alle Nederlanders gerekend zal het kloppen.

De belastingheffing over spaargeld en inkomen gaat omlaag

Jouw vermogen wordt belast met een zogenaamde vermogensrendementsheffing. De hoogte van de heffing is mede afhankelijk van de hoogte van de spaarrente. Deze is ontzettend laag, en dat zorg dus voor een lagere heffing. Voor de heffing over het inkomen heb je nu te maken met vier belastingschijven. De heffing over een inkomen vanaf €68.507 bedraagt ongeveer 52%. De heffing over een inkomen vanaf dat bedrag gaat omlaag naar 49,5%. Over het inkomen tot dit bedrag ga je 36,9% betalen. Voor de meeste mensen betekent dit een verlaging van de heffing.

De Wet Hillen wordt geleidelijk afgeschaft

De Wet Hillen houdt in dat huiseigenaren met een lage hypotheek of geen hypotheek op het huis geen of minder eigenwoningforfait betalen. Dit is een bijtelling op het inkomen waarvan de hoogte van de heffing afhankelijk is van de WOZ-waarde. Hiermee wordt voorkomen dat huiseigenaren met een afbetaalde woning gestraft worden voor het aflossen van de hypotheek. Gerekend over een periode van 30 jaar wordt dit fiscaal voordeel afgeschaft. Het aflossen van de hypotheek wordt dus minder gunstig.

Minder voordeel door hypotheekrente-aftrek voor de hogere inkomens

Voor huiseigenaren met een inkomen in de hoogste belastingschijf daalt het fiscaal voordeel. Voor 2018 bedraagt het tarief nog 49,5% en het wordt 49% in 2019. Tegen dit percentage kan de betaalde hypotheekrente worden afgetrokken. De komende jaren daalt het percentage nog verder tot je de betaalde hypotheekrente nog maar maximaal kunt aftrekken tegen 37%. Dat zou eerst zeer geleidelijk gebeuren, maar dit percentage wordt al bereikt per 2023. Dit is een flinke versobering van de regeling van de hypotheekrenteaftrek.

Een hogere hypotheek met NHG

De maximale hypotheek met NHG is tegenwoordig gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijzen. Het maximum ligt op dit moment op € 265.000. Het zal je niet ontgaan zijn dat de huizenprijzen gemiddeld hard zijn gestegen. Logisch dat dus ook de maximale hypotheek met NHG stijgt. Het exacte bedrag is nog afhankelijk van de ontwikkeling van de huizenprijzen de komende weken, maar het komt waarschijnlijk uit op € 290.000 of € 295.000.

Boodschappen, energie en de zorgverzekering worden duurder

We gaan gemiddeld meer verdienen, maar we worden ook gedwongen om meer uit te geven. De lage BTW gaat omhoog van 6 naar 9%. Dat ga je vooral merken in de supermarkt. Ook de energierekening gaat stijgen in 2019. Het ministerie van Volksgezondheid verwacht een gemiddelde stijging van de premie voor de zorgverzekering (basisverzekering) van ruim €10 per maand. Het is aan de verzekeraars om de hoogte van de premie te bepalen, maar het zegt natuurlijk wel iets over de verwachting voor 2019.

Iedereen gaat er dus op vooruit volgens de politieke berekeningen. Maar in de praktijk moet het natuurlijk nog maar blijken hoe het echt uitvalt.

Gerelateerde berichten

ACTIE! Taxatierapport

Deze taxatieactie is geldig vanaf de publicatiedatum tot 30 april 2023. Alleen klanten die...

Lees verder

Gelukkig nieuw jaar! Veranderingen op een rij…

WAT VERANDERT ER VOOR U IN 2023? Het jaar 2023 staat voor de deur en ook in de woningmarkt...

Lees verder

Waardeverklaring

Waarom geen waardeverklaring? Register-Taxateurs ontvangen regelmatig verzoeken om een...

Lees verder